Empreses que innoven en els usos del temps 0 325

rse

El Pacte del Temps promou actuacions adreçades a la conscienciació que el temps és un factor clau per a la salut i el benestar de les persones i a l’adopció de models de gestió del temps més eficients i més sostenibles.

El Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Organització i Usos del Temps s’emmarca en el Pacte del Temps, una estratègia impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, que cerca el compromís municipal i de les organitzacions socials i econòmiques de la ciutat per actuar conjuntament i aconseguir una organització social del temps, més saludable, igualitària i eficient.

És un reconeixement de l’Ajuntament de Barcelona per aquelles companyies compromeses a millorar la gestió del temps i aconseguir un major equilibri entre vida laboral i personal, arriben a la 10a edició i, per tant, amb un gruix de models de referents d’empreses que ja han incorporat mesures per millorar la qualitat de vida de les persones treballadores i l’eficiència de les seves jornades laborals.

Així mateix, hi té un paper protagonista en la promoció d’aquests premis i en la sensibilització la Xarxa NUST (Nous Usos Socials del Temps), que agrupa més de 130 organitzacions  (empreses, associacions, cooperatives, entitats socials…) de branques d’activitat, sectors i dimensions diverses, unides per la voluntat d’aplicar polítiques d’Usos del Temps.

Totes elles posen en pràctica mesures innovadores de flexibilitat horària, corresponsabilitat o treball a distància i coincideixen en destacar els resultats que aquestes accions generen. Alguns dels beneficis que es produeixen són l’augment de la satisfacció de les persones treballadores i dels clients, l’increment de la productivitat, la retenció del talent, la millora del clima laboral o la disminució de la rotació, l’absentisme i el nivell d’estrès.

Canvi d’idees preestablertes

La iniciativa dels premis i la difusió dels beneficis dels usos del temps a les organitzacions ha permès combatre algunes idees preestablertes des de moltes organitzacions. Per exemple, quan es considera que aquestes mesures són només per empreses grans quan les de menys dimensió poden igualment implementar mesures beneficioses, o en considerar que la flexibilitat en els llocs de treball o les mesures de gestió del temps són incompatibles o massa difícils en determinats sectors, com els comerços, hostaleria o el sector de les cures.

Els premis són un reconeixement públic de les bones polítiques de gestió del temps de les empreses, que innoven en l’aspecte d’organització amb solucions a mida i en concordança al model productiu actual, i a mode simbòlic es lliura als guardonats una escultura dissenyada per l’alumnat de Modelisme Industrial de l’Escola Massana i produïda per les entitats col·laboradores de la Fundació ECOM i la Fundació Estimia.

El lliurament de premis, ha acollit temes de reflexió sobre els reptes que suposa el lideratge de les empreses, fent palès que arran de la pandèmia moltes companyies han posat en marxa el model híbrid com a nou model de treball, que combina la presència física a la oficina i el treball des de casa. Un canvi que ha comportat també un nou repte en la conciliació i en la gestió de la plantilla, però també en la manera de liderar i d’organitzar i gestionar el temps.

Els premis porten una dècada celebrant-se i aquest any, a més, compta amb la peculiaritat que enguany Barcelona és la 1a Capital Mundial en Polítiques de Temps. Barcelona té una trajectòria en la promoció activa d’aquestes polítiques, i es treballa en la conscienciació global, amb una dimensió internacional per traslladar la importància del seu abast a totes les esferes. En aquest sentit, també, a finals de l’any 2021, 100 organitzacions van signar la Declaració de Barcelona Polítiques del Temps.

En aquesta X edició, el jurat, format per persones expertes i representants dels àmbits econòmic, empresarial, del comerç, sindical i del món acadèmic rellevants de la ciutat, han premiat  empreses que estan implementant mesures com la desconnexió digital, la compactació d’hores, les setmanes laborals de 4 dies, o la destacada mesura del “parentiu social” (els permisos establerts per conveni a persones que no tinguin una relació familiar), en les següents categories:

  • Advantatge Consultores, en la categoria d’empresa de menys de 10 persones treballadores, per fer un pas valent i innovador en polítiques de temps implantant la jornada de quatre dies setmanals amb el mateix sou. Pels efectes que pot tenir aquesta mesura com a aposta integral per aprofundir en la corresponsabilitat, en la millora de la salut i la cura de les persones i per canviar la cultura de treball d’una forma decidida. També se’n destaquen les mesures de cohesió de les persones treballadores a partir dels team meetings, les eines col·laboratives pel treball en remot i la facilitat per conciliar que es dona amb el treball autònom i els freelance.
  • INGECAL, Ingeniería de la Calidad y el Medio Ambiente, en la categoria d’empresa entre 10 i 50 persones treballadores, per aportar una proposta holística que avança i millora les polítiques de temps i les mesures concretes que s’hi inclouen. Se’n destaca la prova de la jornada de quatre dies, entesa com una mesura integral en la millora de la conciliació corresponsable i la salut i cura de les persones treballadores. Però també se’n destaca un protocol de desconnexió digital molt ben concretat, amb mesures per assegurar aquest dret a les persones treballadores i la capacitat de traslladar positivament les dinàmiques de la presencialitat a la comunicació en remot.
  • En la categoria d’empresa de 51 a 250 persones treballadores a SOM Fundació Privada Catalana Tutelar, fundació que defensa els drets i protegeix la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament. S’ha valorat la intenció d’universalitzar les mesures de flexibilitat i teletreball a tota la plantilla de la fundació. El jurat destaca l’horari flotant per a tothom, també per a aquelles persones que treballen en l’atenció al públic per la capacitat de fer arribar les innovacions en polítiques de temps a totes les persones treballadores independentment de la seva vinculació física amb el treball. A més de comptar amb un còmput d’hores anuals, que potencia la flexibilitat autogestionada, i la reducció d’hores i compactació de jornada.
  • Darrerament, quant a empresa de més de 250 persones treballadores s’ha atorgat a Webhelp Spain Business Process Outsourcing S.L., una empresa de serveis de màrqueting, pel conjunt de mesures en organització i usos del temps, especialment per aplicar la mesura de Parentiu Social, que consisteix en atorgar els permisos establerts per conveni a persones que no tinguin una relació familiar sinó que siguin amistats o fins i tot companys de feina, sobretot enfocat a reconèixer aquesta figura per a les persones treballadores que no tenen família al país. Es destaca aquesta mesura i altres per fomentar una millor gestió de la diversitat, també en les polítiques de temps. A més, es valora que Webhelp proposa mesures innovadores i amb impacte de gènere.

Més informació: Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Organització i Usos del TempsPrevious ArticleNext Article

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *